News
Pokaz kulinarny "Jesienne gotowanie czyli dynia w nowej odsłonie"
24.12.2015
Kolejna przygoda kulinarna odbyła się 24 listopada 2015r. w świetlicy wiejskiej w Pniewiskach. Na pokaz licznie przybyły Panie - mieszkanki wsi. W roli gospodarza przewodniczyła Pani Henryka Borkowska z Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Siedlcach.
Dynia to samo zdrowie, ponieważ ma dużo wartości odżywczych. Przy tym jest tak uniwersalna, że można z niej komponować dania zarówno na słodko, jak i na słono, łagodnie jak i pikantnie. Warto wykorzystywać w menu nie tylko miąższ, ale również wartościowe pestki.
Pestki z dyni są doskonałym źródłem witaminy E, która jest witaminą młodości. Zawarty w pestkach cynk i selen wspomagają antyrodnikowe działanie zarówno witaminy E, jak i zawartych w pestkach witamin A i C. Miąższ dyni zawiera cenne witaminy: C, PP, B (głownie B1 i B2) oraz jedne z najważniejszych pierwiastków budulcowych jak wapń, żelazo, potas, magnez czy fosfor i miedź.
Naszym hitem kulinarnym była zupa krem z dyni, przepyszna a zarazem bardzo zdrowa. Ciekawymi potrawami z dyni może również być: puree z dyni, dyniowe rissotto, gulasz z dynią, racuszki dyniowe, ciasto dyniowe. W takim menu każdy na pewno znajdzie danie dla siebie smaczne, a zarazem pełne witamin i zdrowia.
Przygotowane potrawy poddane były degustacji.